BOOTACCU’S

ws

Voor de watersport kan je het gebruik van accu’s verdelen in 3 groepen. Voor iedere watersporttoepassing is een specifieke accu verkrijgbaar. Een accu om te starten, een accu voor de stroomvoorziening aan boord en er zijn accu’s voor het elektrisch varen.
Startaccu
Een startaccu is bedoeld voor het starten speciaal ontworpen om in een korte tijd veel stroom te leveren, zelfs bij extreem lage temperaturen. Een startaccu is niet geschikt voor een langdurige en constante energievraag. Om een hoog piekvermogen af te kunnen geven, bezit een startaccu over meerdere dunne loodplaten. Daardoor ontstaat er een groter oppervlak per cel en een hoger vermogen. Hoeveel ampère de startaccu moet zijn wordt over het algemeen geadviseerd door de motorfabrikant.
Semi-tractie accu
De semi-tractie accu wordt ook vaak deep-cycle-accu of huishoudaccu genoemd. Dit type kan langdurig stroom leveren voor bijvoorbeeld een koelkast, Tv en verlichting. Deze accu’s zijn voorzien van dikke loodplaten waardoor ze veel verder ontladen kunnen worden zonder dat er een beschadiging optreedt (het tegenovergestelde van startaccu’s). Het aantal keren dat een accu kan op- en ontladen wordt een we het ‘cyclisch vermogen’ genoemd. Hoe hoger het cyclisch vermogen, hoe langer de accu over het algemeen meegaat. Wij adviseren om accu’s niet meer dan 40% te ontladen zodat je nog “veilig” zit en een langere levensduur is te verwachten
AGM-accu
Een AGM-accu is een geheel onderhoudsvrije accu en maakt gebruik van Absorbent Glass Mat-technologie (AGM). Deze techniek zorgt ervoor dat het accuzuur in de glasvezelmatten wordt opgenomen en niet meer los in de accu ronddrijft. Dit voorkomt beweging in de accu, mogelijk lekken en de vorming van knalgas. Het product is dus super veilig (een boot is vaak veel in beweging) en kan vrijwel in elke stand (behalve ondersteboven) gemonteerd worden. De AGM techniek bevordert ook de levensduur van de accu bij diepe ontlading omdat de platen niet krom kunnen trekken. Dit maakt een AGM-accu goed geschikt voor diepontlading (tot wel 80%) en gaat bij het juiste gebruik vaak erg lang mee. Dit type accu kan een zeer hoge stroom gedurende korte tijd leveren én langdurig stroom afgeven. Een AGM accu is ideaal voor het starten van de motor, maar ook prima inzetbaar voor elektrische lieren en boegschroeven.
Een accu gaat gemiddeld vijf tot zes jaar mee. Een AGM accu kan echter wel zeven tot tien jaar meegaan mits deze in goede conditie wordt gehouden. De levensduur van een AGM bootaccu is mede afhankelijk van het aantal laad/ontlaad cyclussen en het percentage van ontlading. Wij adviseren om een bootaccu regelmatig te onderhouden.
TIPS;
• Ontlaad de accu nooit te diep
• Indien je niet regelmatig vaart, laad-ontlaad dan jouw bootaccu met de juiste druppellader (zeker in de winter);
• Zorg dat je bootaccu volledig is geladen voor de winterstop en sluit hem op de juiste wijze aan op een goede druppellader.
• Vet de polen van de accu in met zuurvrije vaseline om oxidatie te voorkomen;
• Let bij het gebruik van een druppellader altijd op de juiste spanning, laadstroom en instelling.

Bel ons op
088 0323300

Mail ons op
info@recyccu.nl

© 2024 Recyccu.nl | KVK 08054388 | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp: Met Timm | Technische realisatie Sieronline B.V.